TandartsenpraktijkBerghem

Esthetiek rondom de mond.

In november 2017 hebben Brigit Bossers en Vera van Heumen de opleiding Injectables  in de tandartspraktijk afgerond. Zij zijn nu gecertificeerd en bekwaam in de behandeling met botox ( Azzalure® ) en niet-permanente fillers ( Restylane®) in het peri-orale gebied.

Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met Samantha van de Sanden (praktijkondersteuner). Een consult is altijd gratis en vrijblijvend.

 

Wat is Azzalure

Azzalure® is een merknaam, de werkzame stof is Botuline Toxine. In de geneeskunde wordt het al sinds 1973 gebruikt bij neurologische aandoeningen. Azzalure® blokkeert de prikkeloverdracht van zenuw naar spier, zodat deze tijdelijk minder krachtig wordt. Na enkele maanden herstelt de spieractiviteit volledig. Azzalure® is in de medische cosmetiek een middel dat geïnjecteerd wordt om spieractiviteit in het gezicht te verminderen. Het gevolg hiervan is dat de huid tot rust komt en bestaande rimpels vervagen. Bovendien wordt de vorming van nieuwe rimpels voorkomen. 

Een groot gedeelte (zo’n 80 procent) van de bruxisme patiënten heeft baat bij het verminderen van de spierkracht van de kauwspieren met behulp van injecties met botuline toxine (Botox, Azzalure).

Behandeling van tandenknarsen en kaakklemmen

In sommige gevallen kan na een consult van een gnatholoog worden overgegaan tot toepassing van Azzalure in de kauwspieren waardoor schadelijke effecten van knarsen en klemmen verminderd of voorkomen kunnen worden. Deze eenvoudige behandeling duurt ongeveer één minuut en heeft gemiddeld vijf maanden effect. De kosten van de behandeling zijn afhankelijk van de hoeveelheid botuline toxine die nodig is om de spieren voldoende te verzwakken. Meestal is een hoeveelheid nodig die vergelijkbaar is met wat in de cosmetische toepassing van Botox als ‘één zone’ wordt verstaan. 

Voor welke rimpels is het geschikt?

Met name de frons- en voorhoofdrimpels en kraaienpootjes. Ook lijntjes op de neus en kin kunnen behandeld worden met Azzalure®. Op deze plaatsen heeft de huid het meest te lijden onder het samentrekken van de spieren. Doordat de huid na behandeling met Azzalure® niet meer plooit, herstelt deze, en vervagen de rimpels. De rimpeldiepte vermindert doorgaans 90 tot 95%.

Voor welke rimpels is het niet geschikt?

Onder andere de neus-lippen-plooi en rimpels op de wangen. Op deze plaatsen is de spieractiviteit onmisbaar, en wordt een andere behandeling geadviseerd, bijvoorbeeld het behandelen van de rimpels met Restylane®.

Wat is een regio?

De te behandelen gebieden noemen wij regio’s. Onder één regio wordt verstaan; de frons of het voorhoofd of de kraaienpootjes (rond twee ogen gelden als één regio). Dit gebruiken we als eenheid omdat voor een regio steeds een vergelijkbare hoeveelheid Azzalure® nodig is. Ook kunnen halve regio’s geadviseerd worden, bijvoorbeeld de mondhoeken, de wenkbrauwlift, kin en lijntjes op de neus. Bij deze behandelingen wordt minder materiaal gebruikt.

Is het gevaarlijk?

Nee. Azzalure® werkt alleen op de behandelde spier en heeft geen effect op de rest van het lichaam. In zeldzame gevallen kan een aangrenzende spier krachtvermindering ondervinden. Dit is van tijdelijke aard en kan –indien hinderlijk- behandeld worden. Bijwerkingen afgezien van neveneffecten van de prik komen niet voor. Nadat het middel is uitgewerkt herstelt de behandelde spier 100%.

Verdwijnt mijn mimiek?

Enkele jaren terug zag je nog vaak gezichten die re duidelijk te ‘star’ uitzagen. Onze ervaring stelt in staat subtieler en zonder verlies van expressie toch de rimpels optimaal te behandelen. Bespreek rustig met uw arts wat u wilt en vooral ook wat u niet wilt.

Is de behandeling pijnlijk en hoe zie ik er na de behandeling uit?

Azzalure® wordt met een heel klein naaldje geïnjecteerd in de spier. De meeste mensen ervaren dit niet als pijnlijk. eventueel kan uw arts gebruik maken van een verdovende crème indien u erg gevoelig of angstig bent. Na de behandeling, die ongeveer vijf minuten duurt, kan de huid wat rood zijn als reactie op het prikken. Dit verdwijnt doorgaans binnen een uur. Heel soms ontstaat een klein blauw plekje, dit verdwijnt binnen 3 tot 5 dagen.

Wat moet ik doen na de behandeling?

De eerste 2 tot 4 uur na de behandeling moeten de behandelde spieren veel worden aangespannen, dus u wordt aangeraden veel te fronsen, lachen of het voorhoofd op te trekken, afhankelijk van het behandelde gebied. Liggen of bukken dient 2 tot 4 uur na behandeling vermeden te worden. Make-up of crème mag een uur na de behandeling gebruikt worden. Intensieve druk of massage van het gebied moet de eerste dagen na de behandeling vermeden worden.

Wanneer is het effect zichtbaar?

Enkele dagen na de behandeling begint de Botox® te werken en neemt de spieractiviteit af. Na 2 weken is het effect op de spier maximaal, de rimpels zijn dan al veel minder diep. Dit is het moment om het resultaat van de behandeling qua spierfunctie te beoordelen. Indien u wenst kunt u tijdens een controleconsult samen met uw arts beoordelen of het nodig is een correctiebehandeling uit te voeren. Gedurende de werkzame perioden zal uw huid steeds gladder worden.

Hoelang blijft het effect zichtbaar?

De werking op de spier duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden. Vaak is het zo dat na meerdere behandelingen het effect langer aanhoudt. Om het gewenste resultaat te behouden hebben de meeste mensen om de 6 tot 9 maanden een behandeling nodig. Diepe rimpels kunnen in het begin vaker behandeld worden, om de 3 tot 4 maanden.

Mag ik direct weer in de zon of onder de zonnebank?

Ja. Wel is het aan te bevelen om als er een blauwe plek is ontstaan deze goed te beschermen met een hoge factor. Wanneer blauwe plekjes aan UV stralen worden blootgesteld kan dit leiden tot pigmentvlekjes.

 

Fillers – Restylane
Patiënteninformatie Restylane®

Restylane is een afbreekbare filler (rimpelopvuller) op basis van hyaluronzuur.

Er zijn verschillende soorten hyalurnzuurfiller op de markt. Restylane is echter uniek doordat het de enige filler is met NASHA (Non Animal Stabilized Hyaluronic Acid). NASHA is het eerste stabiele, biologisch afbreekbare hyaluronzuur van niet dierlijke oorsprong en wordt onder zorgvuldig gecontroleerde condities op een gepatenteerde wijze geproduceerd sinds 1995. Belangrijk is dat hierdoor Restylane uitermate veilig is en veel langer een mooi effect geeft dan andere hyaluronzuren. In de USA is Restylane als eerste hyaluronzuur door de Food and Drug Administration goedgekeurd.

In het lichaam komt van nature hyaluronzuur voor o.a. in de huid, waar het verantwoordelijk is voor het vasthouden van water. Het geeft daarmee de huid zijn spankracht. Deze natuurlijke voorraad hyaluronzuur neemt met de jaren af. Behandeling met Restylane herstelt het hyaluronzuur- en vochtgehalte van de huid.

De beste injectie techniek bepaalt het resultaat. Bij het toepassen van injectables is het natuurlijk van belang dat het beste middel wordt gebruikt. Dat is vanzelfsprekend. Veel minder bekend is het belang van de juiste injectie-techniek. De manier waarop wordt geïnjecteerd bepaalt namelijk voor een groot deel het cosmetische resultaat. Een voorbeeld van een vernieuwende techniek op het gebied van injectables is de “Fern Pattern Technique”.

De “Fern Pattern” injectietechniek, waarmee het mogelijk is de huid te verstevigen zonder het gezicht onnatuurlijk op te blazen. Bijkomend voordeel voor de patiënt is dat met minder filler (en dus goedkoper) juist meer en langduriger resultaat wordt behaald. De kunst is om het hyaluronzuur heel precies volgens een bepaald patroon (Fern Pattern of Varenblad-patroon) in de juiste huidlaag te injecteren. Het resultaat is een versteviging van de huid, daar waar deze verzwakt De techniek stelt de arts in staat heel nauwkeurig de stevigheid van de huid te herstellen zodat de natuurlijke vormen van het gezicht weer worden geaccentueerd. Met name de huid die beschadigd is door acne of zonlicht wordt heel effectief regelmatiger en sterker gemaakt.

Collageen aanmaak. Wanneer Restylane in de huid is gespoten zullen de cellen in de huid na verloop van maanden zelf meer collageen gaan produceren. Het patroon van stevigheid wat met de Fern Pattern Technique wordt gecreëerd wordt na verloop van tijd vervangen door een met collageen verrijkte huid. Dit resulteert in een correctie die enkele jaren later nog duidelijk effect heeft.

Behandelregime. Om optimaal gebruik te maken van de huid-stimulerende eigenschappen van de hyaluronzuur zal er in veel gevallen een behandelregime worden voorgesteld. Dit betekent dat om de paar maanden een behandeling wordt gepland om stapsgewijs naar een natuurlijke en optimaal cosmetische correctie toe te werken. Wanneer het gewenste resultaat is bereikt zal een touch up niet vaker nodig zijn dan één keer per 12 tot 18 maanden.

Zo nodig kan het te behandelen gebied worden verdoofd met een crème of verdovende injecties.

De behandeling met Restylane duurt meestal 15 tot 30 minuten en geeft direct resultaat. De eerste dagen kan de huid wat gezwollen zijn.

Risico’s

Het meest voorkomende risico is de kans op een (kleine) bloeduitstorting door het prikken. Dit wordt gezien bij 50% van de patiënten. Allergieën voor Restylane komen bij minder dan 1:10.000 voor.

Nazorg

Vermijd blootstelling aan de zon of zonnebank gedurende een week. Gemiddeld heeft u zes tot twaalf maanden plezier van de behandeling, welke probleemloos kan worden herhaald.