TandartsenpraktijkBerghem

Prothese/Kunstgebit

Het maken van een goedzittende en mooie prothese blijft voor ons een uitdaging. Een kunstgebit of volledige prothese wordt gemaakt wanneer u al uw tanden en kiezen mist of wanneer deze te zwak zijn om nog langer te behouden. Over een plaatprothese spreken we wanneer een gedeeltelijke prothese wordt bedoeld. U hebt dan nog een aantal tanden en kiezen van uzelf. Een prothese bestaat uit een roze, kunsthars basis waarop de porseleinen of kunsthars tanden staan. Voor het maken hiervan zijn een 5-tal afspraken nodig. 
De (gedeeltelijke) prothese gaat tussentijds naar het tandtechnisch laboratorium, waar hij wordt gemaakt. Een (gedeeltelijke) prothese is een esthetisch fraaie oplossing, maar heeft zijn beperkingen.

 

De prothese zal in de loop van de jaren steeds losser komen te zitten, doordat het kaakbot slinkt. Het is dan noodzakelijk de binnenkant van de prothese aan te passen aan de veranderde kaakvorm. Dit gebeurt met een afdruk waarna u de prothese een dag moet missen. Over het algemeen geeft het slinken in de bovenkaak minder problemen dan in de onderkaak. Omdat in de onderkaak de tong de prothese gemakkelijk kan opwippen, kan er voedsel onder komen en zal de spraak en het kauwcomfort verder afnemen. Om dit probleem op te lossen worden vaak implantaten gebruikt.